Pages

Tuesday, November 30, 2010

JAPANESE COTTON CHEESE CAKE


Bahan-bahannya :-

140gm gula halus
6 biji putih telur
6 biji kuning telur
1/4 sudu teh cream of tartar
50gm mentega
100ml susu segar@cream putar@sour cream
250gm cream cheese
60gm tepung kek
20gm tepung jagung
1 sudu besar jus lemon@esen orange

Cara Membuatnya :-

1) Cairkan cream cheese, mentega dan susu secara double boiling.
Biarkan sejuk sedikit, campurkan dengan tepung kek dan tepung jagung. Kacau hingga sebati.
Tambahkan kuning telur dan gula hingga rata.

2) Pukul telur putih bersama cream of tartar sehingga kembang pastu masukkan jus lemon@esen orange.

3) Campurkan no1 dan no2, kaup dan balikkan

4) Masukan adunan ke dalam acuan/loyang yg telah di letak kertas pembakar dan tabur dengan sedikit tepung

5) Kukus bakar(steam bake) pada suhu 160c selama 1jam 10 min bergantung pada oven msing2

No comments:

Post a Comment