Pages

Wednesday, November 2, 2011

KETAYAP BERLAUK


Assalammualaikum dan selamat tengahari 02 November 2011

Hari ni cuaca panas terik dan awal2 lagi CK dah sidai baju2 yang dibasuh (mesyin yang basuh hehehe) hari ini dan "perangat" baju2 kelmarin yang tidak begitu kering disebabkan hujan mencurah curah awal petang kelmarin. Penuh sudah penyidai (ampaian) dihalaman rumah tak cukup dengan tu dekat besi gate pun CK belasah sangkut baju juga bukan aper nak kejar panas. Ayat orang Penang "nak hambat" panas tu maksudnya nak keringkan baju2 sementara panas masih ada sebab kejap lagi beralih (beransur) petang keadaan cuaca akan mendung dan hujan. Dalam keadaan begini teringat akan arwah emak dan nenek CK yang begitu rajin bila menyidai akan selalu2 membalik2kan pakaian dipenyidai agar cepat kering tapi kita sekarang ni dah sidai biar jer begitu sampai petang tanpa ambik peduli lagi. Arwah emak CK kata biar kita rajin buat begitu pakaian kita akan cepat kering dan cepat lah juga kita melipat dan meyimpannya. Maaf ler emak & nenek hingga sekarang bab yang satu ni kiah tak dapat nak amalkan walaupun dah cuba banyak kali...

Alahai agenda nak cite tentang breakfast pagi ni dah melalut ke baju lah ke hujan lah macam2 lah CK ni kan? Pagi ni CK buat ketayap berlauk. Suatu waktu dahulu dalam kunjungan kerumah sahabat CK emaknya ada menghidangkan kuih ketayap ni dan ianya memang sedap sebab lain dari ketayap yang biasa kita hadap selalu. Kata emak sahabat CK tu "selain dari menyediakan ketayap manis makcik juga akan menyediakan ketayap bersayur dan berlauk untuk Pak Cik sebab dia tak boleh makan masakan atau kuih yang manis2 disebabkan penyakit diabetes yang dialaminya, lagipun inti macam ni lebih sihat". Memang betul selain dari mencari kelainan dalam hidangan ketayap atau kuih dadar kita juga dapat menikmati makanan yang berkhasiat. Resepi yang CK sediakan ni main hentam jer bahan2nya sebab dah lupa bahan2 yang diberitahu oleh emak sahabat CK maklum ler waktu tu takder menyalin hanya ingat diminda jer.


KETAYAP SAYUR BERLAUK
[versi Che Kiah]

BAHAN UNTUK INTI:-
3-4 ekor ikan kembung..dibersih dan dituskan
1 1/2 cawan taugeh..dibuang ekornya, dibersihkan dan dituskan
1 cawan kucai..dibersihkan, dipotong halus
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji cili merah..belah dua buang biji dan hiris halus
5-6 biji cili padi..diketuk atau dihiris 2menyerong
limau nipis secukupnya
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis

CARA MENYEDIAKAN INTI:-
Kukus ikan kembung dan ambil isinya..lecek sederhana kasar
Hiris bawang merah nipis2 dan cincang bawang putih
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah kemudian masukkan bawang putih ..kacau hingga layu
Masukkan hirisan cili merah dan cili padi..kacau sebati
Masukkan taugeh, kucai dan isi ikan lalu balik2kan
Masukkan garam, gula dan air limau nipis..sesuaikan rasa
Setelah taugeh dan kucai layu matikan api dan ketepikan

BAHAN UNTUK KULIT:-
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
garam air
air secukupnya
minyak untuk melaser kuali

CARA MENYEDIAKAN KULIT:-
Bancuh tepung dengan air, telur dan garam untuk dibuat dadar
Panaskan kuali dan dengan sedikit minyak buat dadar seberapa banyak yang boleh. Ketepikan.

CARA MENYEDIAKAN KUIH:-
Ambil sekeping dadar yang telah siap dan letakkan inti diatasnya
Gulung tiap-tiap satu dadar seperti menggulung kuih ketayap biasa atau popia. Potong dua atau tiga bahagian sebelum diletakkan didalam piring atau pinggan hidangan.
Sedia dihidangkan bersama sebarang sos cicahan kegemaran.

*Selamat Mencuba*

adunan yang telah siap untuk di dadarkan..klau nak ltk pwarna pun ok jer!

ikan kembung@temenung yang direbus@stim untuk isinya

inti isi ikan bercampur sayur2an..nk ltk apa jenis isi ikan dan sayur pun boleh

dadar yang telah siap untuk diletakkan inti..klau dpt buat nipis2 lagi cantik

letaklah sesudu besar inti dan gulung macam buat ketayap biasa atau popia

dah siap gulung hanya tunggu untuk dijamah saja..siler2..jgn malu dan segan hehehe...

No comments:

Post a Comment