Pages

Friday, November 4, 2011

KERUTUK AYAM


Ini dia kerutuk ayam yang CK masak untuk digandingkan bersama nasi minyak tengahari tadi. 1st time masakan ni mencecah lidah memang rasa pelik sket sebab rasanya manis dan ada sket2 kepedasan. Rasa lemak kerisik dan bau harum rempah ratus menjadikan masakan tradisional negeri Kelantan ni makin menarik selera tekak CK dan ahli keluarga yang lain.

Sebelum ni selalu dengar dan tengok gambar yang ditayang oleh rakan2 kat fb belum pernah lagi terlintas dihati CK nak menyediakannya lebih2 lagi kedai2 runcit yang berhampiran dengan rumah CK semuanya dimonopoli oleh kaum india muslim (mamak) jadi bila tanya tentang rempah kerutuk tercengang mamak mendengarnya hehehe..lama2 hasrat nak merasai masakan menggunakan rempah terutuk ni terpendam begitu sahaja

Baru-baru ini berkesempatan membeli barang2 dapur di Mydin Wholesale Hypermarket Bukit Jambul (dah lama Hypermarket ni buka tapi bila terletak jauh dari bandar Georgetown lambat sket ler CK sampai hehehe). Di situlah CK dapat membeli berbagai bagai jenis rempah ratus khusus untuk masakan asli negeri2 kat Malaysia. Kat fb ada juga perasan rakan2 yang menjual berbagai jenis rempah secara online tapi belum berkesempatan nak membeli sebab apa2pun CK harus mencuba dalam kuantiti yang sedikit dahulu maklum ler ahli2 keluarga CK lidah mereka asyik selesa dengan kari..kari..kari dan kari hehehe jadi CK kena slow2 terapkan berbagai genre masakan yang lainnya agar tidak jemu.

Pertama kali testing CK ikut jer resepi kat belakang bungkus rempah kerutuk ADABI ni sebab tak nak memandai ubah takut tak menjadi resepi asal. Apa2pun rasanya memang sedap dan alhamdulillah bertambah lagi koleksi resepi CK.


KERUTUK AYAM
sumber : ADABI

BAHAN2NYA:-
28gm rempah kerutuk ADABI
15-30 ketul (500 gm) ayam, daging atau kambing
1 cawan minyak masak <<-- CK letak 1/4 cawan saja 50gm@2 sudu makan kerisek 300ml@1 1/4 cawan santan dari sebiji kelapa 2 batang serai..diketuk 80gm gula merah atau gula biasa secukup rasa 5gm@1 sudu teh asam jawa extra ADABI pes atau 15gm@1 sudu makan asam jawa berbiji..diambil airnya 500 ml atau 2 1/2 cawan air garam secukup rasa


BAHAN KISAR [A]:- 10-15 biji bawang merah 5 ulas bawang putih

BAHAN KISAR [B]:- 1/2 inci halia 1/2 inci lengkuas 5 ulas bawang putih



CARA MEMASAKNYA:-
Bancuh rempah kerutuk dan bahan A dengan sedikit air..jadikan pest
Panaskan minyak
Tumiskan bahan B bersama serai
Setelah berbau wangi masukkan bancuhan rempah dan masak sehingga pecah minyak anggaran masa 10-15 minit
Kemudian masukkan ayam, kerisik, santan pekat, pes asam jawa, gula merah dan garam secukup rasa.
Masak sehingga kuah menjadi pekat
Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment