Pages

Friday, August 19, 2011

CHICKEN CHOP WITH BLACK PEPPER SAUCE


Assalammualaikum, selamat malam Jumaat 19 August 2011.

Tentu waktu ini ramai rakan2 yang masih sibuk di dapur menjalankan projek pembuatan biskut raya. Dah lebih dari separuh bulan Ramadhan kita jelajahi dan insyaAllah jika di panjangkan umur kita akan sampai ke gerbang Syawal dimana berakhirnya ibadah berpuasa kita.

Petang tadi laksanakan projek buat chicken chop dengan sos lada hitam. Memang 2 3 hari lepas dah bercita cita untuk menyediakan chicken chop yang selama ini asyik makan kat luar saja. Banyak sudah resepi chicken chop yang chekiah belek tapi yang ini yang chekiah rasa paling senang cara penyediaannya dan bahan2 yang digunakan pun takder ler banyak sangat.

Alhamdulillah sekejap jer licin sekor ayam yang di potong 6 dibelasah oleh ahli keluarga. Rasa happy sangat sebab mendapat pujian dan dia orang siap suruh buat lagi...alahaiii rasanya untuk waktu yang terdekat ni belum lagi kot tengok lah hujung minggu depan pulak.

Tak pasti lah plak dari blog sapa chekiah rembat resepi ni sebab banyak sangat dapur chekiah singgah. Siapa pun puan empunya resepi chekiah mohon izin tempek dan share resepi dengan rakan2 yang lain, terima kasih bebanyak.

Godek2 balik dpt tahu sudah puan empunya resepi. Sorry An CheKiah terlupa sejenak url resepi dari blog periuktanah : http://periuktanah.blogspot.com/2010/01/chicken-chop-with-black-pepper-sauce.html


Resepi : Chicken Chop

Bahan-bahannya:-

1 ekor ayam (potong 6)...cuci dan tuskan
lumur ayam dengan garam halus dan biarkan sekejap

tepung gorengan ayam (sebarang jenama)
1-2 biji telur (dikocok sedikit)
minyak untuk menggoreng tenggelam secukupnya


Cara membuatnya:

1. Panaskan pengukus dan kukus ayam selama 10 minit.
Buka pengukus dan terbalikkan ayam dan kukus selama 10 minit lagi.
Keluarkan ayam dari pengukus, tus untuk keringkan ayam

2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, periuk@ deep fryer.
Celupkan ketulan ayam ke dalam telur hingga rata dan gaulkan ke dalam tepung gorengan.
Goreng ayam hingga kuning keemasan. Buat hingga habis.

3. Setelah siap, ketuk ayam sedikit dan letakkan kedalam pinggan.
Hidangkan bersama sos lada hitam dan hidangan sampingan mengikut kesukaan masing2.

tudia ayam dongga2 (besar) hehehe..

dah get ready untuk di kukus

baru pasan read bean xder..kalau letak msti lagi sedap

Black Pepper Sauce

Bahan-bahannya:-

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan susu segar (boleh guna fresh-milk, low-fat atau full-cream)- guna susu cair
1 sudu besar lada hitam- tumbuk halus
2 sudu besar sliced mushroom -tak letak pun tak apa
2 sudu besar kicap..utk gelapkan sos
garam secukup rasa
1/4 ketul kiub pati ayam

Cara membuatnya:

1. Cairkan butter dalam periuk. Masukkan tepung. Kacau rata. Bila dah berbuih, masukkan susu segar, lada hitam, cendawan dan kiub pati ayam. Kacau hingga pekat.

2. Masukkan kicap dan garam. Matikan api selepas mendidih. Hidangkan bersama ayam.


sikit jer bahan2 utk buat sos..anak2 xske cendawan tu yg xletak

sos tak brapa gelap sebab guna kicap cair, kicap pekat tinggal botol jer hehehe..

2 comments:

  1. selalu buat black pepper sauce tak jadi...huhu
    nanti nak try resepi CK :)

    ReplyDelete
  2. cuba lah kasih. CK pun 1st time torai ni dan memenuhi selera CK & semua ahli keluarga :)

    ReplyDelete