Pages

Tuesday, November 9, 2010

TALAM NYONYA


Talam ni dibuat atas dasar tak puas makan di rumah kenduri hehehe..Sebenarnya CK memang minat talam yang satu ni dan kebetulan itu hari pergi kerumah kenduri kawin dapat ler makan 2 keping tu yang tak puas rasanya. Talam ni telah di buat bersama adik ipar Norsiah dan hasil 1 adunan banyak juga lah so aper lagi makan CK makan biar sampai puas!

TALAM NYONYA

Bahagian Putih (A)
1 cawan tepung kacang hijau
1 1/2 cawan gula
6 1/2 cawan santan + air (3 cawan santan + 3 1/2 cawan air)
secubit garam

Campurkan kesemua bahan2 kedalam periuk,
kacau hingga sebati.

Bahagian Hijau (B)
1 cawan tepung kacang hijau
1 1/2 cawan gula
6 1/2 cawan air
sedikit esen pandan
beberapa titik pewarna hijau

Campurkan kesemua bahan2 kedalam periuk,
kacau hingga sebati.

Cara Membuatnya:-
Letak kedua dua periuk di atas dapur sebelah menyebelah
kacau kedua dua nya serentak sehingga pekat kemudian
masukkan kedalam bekas dengan cara sendukkan setiap
adunan di selang selikan. Biar sejuk dan masukkan kedalam
peti sejuk sebelum di hidangkan.

* Selamat Mencuba *

1 comment:

  1. Wah nampak sedap bangat nih. Boleh ambik resepi dulu

    ReplyDelete