Pages

Thursday, November 11, 2010

KARIPAP


Bahan-bahan untuk inti :-

1 labu bawang besar ) di cincang
200g daging )
1 tangkai daun kari
3 camB rempah kari daging
sedikit air
300gm kentang (di kupas, di dadu & di rebus sampai empuk)
5 tangkai daun bawang ) di hiris halus
5 tangkai daun sup )
2 camB minyak
gula & garam secukupnya

Cara membuat inti:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar & daun kari sampai wangi.
Masukkan daging cincang, rempah kari daging dan sedikit air.
Balik2kan sehingga daging empuk.
Bubuh kentang, daun bawang & daun sup, gula & garam.
Gaul hingga sebati kemudian angkat & sejukkan.

Bahan-bahan untuk kulit :-

500gm tepung gandum ) di ayak bersama
1/4 camt garam halus )
170gm magerin - di cairkan
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Cara membuat kulit :-
Gaul tepung gandum & garam
Masukkan magerin yang telah dicairkan ke dalam adunan tepung
Gaulkan sehingga sebati dan uli dengan memasukkan air sedikit
demi sedikit agar mendapat doh yang lembut.
Canaikan anggaran setebal 5 milimeter & gunakan acuan bulat
9 sentimeter sebelum letakkan dlm acuan karipap (yg plastik tu).
Letak inti di tengah2. Sapukan air di atas kulit karipap di sekeliling
acuan tu sebelum di kepit (air untuk melekatkan 2 tangkupan kulit karipap)
Goreng dalam minyak sehingga keperangan.

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment