Pages

Tuesday, May 29, 2012

MASAK LEMAK CILI PADI UDANG BERSAMA BELIMBING BULUH


Assalammualaikum & salam hari Rabu


Pagi ini ingat cuaca akan kekal panas tup tup kul 11 kejap tadi hujan lebat mencurah tapi tak lama dalam sejam jer..ok lah tu kan skurangnya kurang sket bahang panas.
Lunch hari ini ada lauk feveret iaitu masak lemak udang bersama buah belimbing besi. Selalunya CK masak versi biasa2 jer tapi kali ini ada 2 penambahan. Pertama CK masukkan cili letup atau cili padi dalam bahan kisarnya dan yang keduanya plak CK letak daun kunyit kasi lagi happening gitu. 1st time projek versi cam gini dan hasilnya memang sedap giler...masa ngah mendidih atas dapur mengembak ngembak bauk aroma daun kunyit ni yang buat perut lapar awal dari waktunya. Bila dah ada penambahan dalam bahan resepi ni CK pun letak nama resepinya "Masak Lemak Cili Padi Udang Bersama Belimbing Buluh" huhuhu... panjang bebenor nama resepi. Jom tengok bahan2 & camner CK masak.

MASAK LEMAK CILI PADI UDANG BERSAMA BELIMBING BULUH
resepi : Che Kiah


BAHAN2NYA:-
500 gm udang..bersih dan toskan
beberapa biji belimbing buluh..ikut suka nak belah atau tidak
2 cawan santan pekat
1 helai daun kunyit..terpulang nak carik atau nak hiris halus2
garam secukupnya
2 sudu besar minyak


Bahan Kisar:-
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
1 batang serai (ambil bahagian bawahnya sahaja)
8-10 biji cili padi

CARA MEMASAKNYA:-
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang telah di kisar..kacau sehingga wangi
Masukkan udang, buah belimbing besi, santan..kacau rata. Lengkapkan rasa dengan garam secukupnya
*sekiranya anda tidak menggunakan belimbing buluh masukkan sekeping asam keping.


*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment