Pages

Sunday, October 16, 2011

SAMBAL SARDIN


Assalammualaikum dan salam pagi Isnin 17 Oktober 2011

Dah lama tak bersiaran bz sikit, keadaan dapur CK pun dah bersawang dan berhabuk. Malam tadi kemas2 sket apa yang patut untuk memberi keselesaan nak bersiaran semula. Semoga keadaan rakan2 pengunjung sihat2 hendaknya. CK baru2 ni telah menjalani pemeriksaan rutin 3 bulan sekali dan doktor kasitau hasil pemeriksaan darah tidak begitu memuaskan maksudkan kandungan kalestrol dalam darah agak tinggi jadi penjagaan dari segi pemakanan kena dipertingkatkan. Fikir punya fikir baru prasan berkemungkinan musim raya itu hari kot makan over2 sampai terlupa lah sejenak akan kesihatan diri hehehe..

Macam selalu setiap malam makan roti jer tak dapat nak layan nasi tetapi kekadang curi2 makan juga disebabkan tak tahan tengok lauk tak banyak sikit saja hehe..Selalu cicah roti ngan minuman panas jer kekadang cemuih juga jadi malam tadi teringin nak makan ngan sambal sardin maka laksanakanlah permintaan tekak.

Sebenarnya malas ler nak letak resepi yang simple2 ni nanti ada plak yang mencebik bibir kata "lerrr...!!! resepi mudah pun nak letak kat blog" tapi bila memikirkan 2 orang yang berpangkat adik yang baru berjinak jinak dengan dunia masakan maka CK gagahi juga tayang kat laman blog ni. Seorang adik ni baru saja berkahwin dan suaminya berasal dari Penang jadi katanya dia berkenan dengan cara masakan CK dan banyak sudah resepi2 yang dijadikan panduan. Berkilo sudah ucapan terima kasih yang diucapkan kepada CK. Sorang lagi baru habis belajar dan sedang menunggu peluang pekerjaan, masa lapang diisi dengan aktiviti memasak kerana katanya mana tahu kalau dia dapat kerja luar dari Penang jauh dari family sekurangnya dia boleh masak sendiri. Apa2pun segala resepi kat sini tak kira lah yang mudah ker yang susah ker CK berhajat sangat untuk dijadikan panduan oleh anak cucu kelak, semoga dengan cara ini mereka akan dapat mengingati CK.


SAMBAL SARDIN
[versi chekiah]

1 tin sardin sebarang jenama
2 sudu besar cili kisar@serbuk cili
2 ulas bawang putih..dicincang
sedikit cili padi..diketuk2
1/2 cawan air asam jawa
sedikit garam dan gula
minyak secukupnya
1 biji cili merah..dihiris menyerong
1 biji cili hijau..dihiris menyerong

CARA MEMASAKNYA:-
Keluarkan ikan sardin dari tin...ketepikan sosnya
Panaskan minyak dan goreng ikan sardin terlebih dahulu..bila dah garing angkat
Keluarkan minyak gorengan dan tinggalkan anggaran 2 sudu dan tumis bawang putih
Masukkan serbuk cili dan sedikit air dan kacau sebati
Campurkan air asam jawa dan sos sardin..masak biarkan mendidih sekejap
Masukkan sedikit garam dan gula..sesuaikan rasa
Masukkan ikan sardin yang digoreng, cili padi dan bawang besar
Setelah kuah agak pekat dan bawang dah nampak layu angkat dan masukkan kedalam mangkuk@pinggan
Taburkan hirisan cili merah dan cili hijau
Sedia dihidangkan dan sesuai dimakan bersama nasi dan roti

PERINGATAN:
WAKTU MENGGORENG IKAN SARDIN HATI2 DENGAN PERCIKAN MINYAK

*Selamat Mencuba*

suka guna sardin cap ayam sebab isi ikannya tak mudah ghelai(hancur)
alahaiii..telur dadar pun nak interprem juga walaupun sbagai background hehe


hirisan cili merah dan bawang..cili hijau xder stock sbb tu letak cili padi lebih


ikan sardin yang telah digoreng garing..kalau tak nak garing pun x per
kalau nak mudah masukkan saja ikannya tapi kalau goreng lebih sedap dan wangi


setelah masukkan sos sardin dan air asam jawa..biarkan mendidih sekejap


setelah di masukkan ikan sardin dan biarkan kuah pekat akhirnya begini lah hasilnya

No comments:

Post a Comment