Pages

Wednesday, October 19, 2011

NASI BERIANI


Assalammualaikum, salam sejahtera dipetang hari Rabu 19 Oktober 2011.

Seharian ari ni kejap2 hujan kejap2 renyai..berulang alik CK kluar dan masukkan jemuran at last gantung dibahagian depan rumah takmo kluarkan lagi penattttt...

Sejak awal pagi dah bersiap sediap dengan semua bahan2 untuk jalankan projek masak memasak. Memang dah pasang nawaitu nak masak nasi beriani untuk makan tengahari dan apam gula hangus untuk minum petang.

Nasi beriani ni sejak bulan Ramadhan tempohari dan terlioq tengok kat dapur HomeSweetHome kepunyaan Umi, bertambah kecap ayaq lioq bila Umi tayang dengan daging masak prune memang dah rasa macam waktu tu gak nak sediakan tapi waktu tu tengah berpantang sebab makan ubat jadi simpanlan dulu hajat hinggalah tengahari ni baru laksanakan.


Memang sedap giler2 makan nasi saja pun dah memadai sebab terasa sungguh cukup segala perisanya, tapi CK nak buat complete macam set yang Umi sediakan untuk lepaskan hajat yang dah lama terpendam maka masak lah juga daging prune dan acar mentah nenas dan timun. Selepas solat zohor tengahari tadi CK layan makan sampai bertambah tambah tudiaaaaaaa ibu lepas gian kata anak teruna CK hehehe CK tak kata apa2 cuma senyummmmmmm...

Resepi asal dari kak Chef kita iaitu Hanieliza yang memang terkenal sudah dengan berbagai bagai masakan yang sedap2 belaka dan CK mohon izin tempek resepi yer Chef Hanieliza dan Umi untuk dicuba pulak oleh rakan2 yang lain, terima kasih kepada kedua duanya.


NASI BERIANI
Resepi : Chef Hanieliza
Sumber C&P : Umi@HomeSweetHome.Blogspot.Com

BAHAN2NYA:-
1 kg. beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
2 sudu besar rempah beriani (dibancuh dengan sedikit air)
4 biji buah tomato (dipotong dadu)
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
100 gm daun pudina (dipotong kasar)
100 gm daun ketumbar (dipotong kasar)
1 liter air
1 cawan susu cair (akak guna susu segar)
4 sudu besar minyak sapi
1/2 cawan kismis
1/2 cawan kacang gajus - dibakar/digoreng tanpa minyak
garam secukup rasa
1 sudu besar pewarna kuning (dibancuh dengan sedikit air)

BAHAN B:- (untuk tumis)
5 ulas bawang merah (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 cm halia (dihiris halus)
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 bj. buah pelaga
2 3 pelepah daun kari


CARA MEMASAKNYA:-
minyak sapi di dalam kuali. Tumiskan bahan tumis dan daun kari hingga wangi.
Masukkan rempah yang telah dibancuh dan kacau rata. Masakkan hingga naik minyak.
Masukkan tomato dadu, cili merah dan cili hijau.
Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendidih sebentar.
Masukkan bahan tumis tadi ke dalam periuk nasi yang tersedia beras dan masakkan seperti biasa.
Apabila nasi sudah kering, titiskan pewarna kuning dan biarkan nasi masak sepenuhnya.
Taburkan kismis, gajus panggang, daun pudina dan daun ketumbar diatasnya
Setelah nasi betul2 masak, gemburkan nasi perlahan2 supaya beras tidak patah.
Hidangkan nasi dengan sebarang masakan daging dan ayam serta enak juga digandingkan dengan acar

No comments:

Post a Comment