Assalammualaikum dan selamat pagi Khamis 20 Oktober 2011
Petang semalam tak berkesempatan nak upload N3 ni sebab tetiba takder elektrik kat rumah. Tak tau ler kenapa nak kata tak bayar bill awal2 dah langsaikan nak kata litar pintas tak juga mungkin ada kesilapan teknik kat mana2 selama 15 minit bergelap lah sekejap. Setelah letrik ada kembali malas sudah CK nak on kan pc sebab tu ler N3 ni tertunda hingga kepagi ni.
Untuk minum petang semalam CK sediakan apam gula hangus. Jarang projek buat apam sebab memang anak2 tak minat langsung ishk..ishk..ishk..anak2 sekarang bab layan kuih muih memang kurang. Dulu zaman2 CK sebaya dia orang hanya kuih muih tradisional ni ler yang dihidangkan oleh arwah emak dan waktu tu kat mana2 pun semua orang suka makan kuih muih ni tapi sekarang anak2 lebih suka makan makanan segera. Selalu juga CK marah2 sayang kat dia orang suruh makan tapi tu lahhh akhirnya CK ler yang kena habiskan sebab tu kekadang malas nak projek kuih muih ni lebih2 lagi yang manis2 kalau yang rasa pedas2 boleh ler sket jalan tapi kalau yang manis2 dia orang pakat perati jer jamah nyer tidak. Tak nak membazir CK hanya buat separuh adunan kalau tak habis pun takder ler banyak sangat kan kan kan..???
Resepi apam gula hangus ni kalau search kat google memang berlambak, pilih saja versi mana yang disukai. Apam gula hangus yang CK buat ni mengikut resepi seorang rakan facebook Kamsiah atau lebih dikenali sebagai Kak Kam. Dalam mencari resepi ni CK lebih selesa pilih yang penerangannya jelas dan mudah faham maka senang ler nak membuatnya. Terima kasih Kak Kam kerana sudi berkongsi ilmu dan CK letakkan resepi kat wall blog ni untuk dirujuk oleh rakan2 yang lain.
APAM GULA HANGUS
BAHAN2NYA:-
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
~ di ayak bersama ~
2 biji telur
1 cawan gula (kalau tak nak manis leh letakkan 3/4 cawan)
1cawan air
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin@mentega
2 sudu besar susu pekat
CARA MEMBUATNYA:-
Masakkan gula hingga keemasan dan tutup api..
Campurkan air 1cawan kedalam gula yang telah cair kemudian hidupkan api semula..kacau hingga semuanya cair dan sejukkan
Blend telur, susu, minyak dan marjerin selama 3 minit
Masukkn gula hangus bersama tepung dan kisar lagi hingga sebati
Laserkan acuan (acuan lompang) dengan minyak kemudian masukkan acuan sekejap kedalam pengukus
Keluarkan acuan dari pengukus dan tuang adunan kedalamnya lebih kurang 1/2 acuan..jangan penuh nanti melimpah bila masak
Kukus selama lebih kurang 20 minit atau sehingga masak
Sedia dihidangkan bersama kelapa parut atau dimakan begitu saja pun enak juga
*resepi asal sukatan adunan dalam acuan lompang 2/3 tapi CK kurangkan sehingga 1/2 sebab bila masak permukaannya melimpah
tapi terpulanglah kepada saiz acuan lompang masing2
*Selamat Mencuba*
adunan yang telah siap
dah siap masukkan kedalam mangkuk2 kecil tunggu masa nak kukus jer
ini dia selepas dikukus..siap menonggek lagi posisinya..ni sukatan 3/4 sepatutnya 2/4 dah ok
ni sukatan 1/2 mangkuk kecil elok ler sket jadinya xder ler smpai melimpah kluar bila masak
dah ready siap ngan kelapa parut tapi kalau makan begitu saja pun dah ok sedapnya
suka yg tertonggek hahaha
ReplyDeletetak pa kak K laen kali mabaw mai greenhall gerenti habih punya <3
ReplyDeletemala suke ek? jgn smpai lps mkn trtonggek tonggek plak hehehe. xtau plak lbh sukatan dia akan terbojeh kata org penang brmaksud trkeluar hehe
ReplyDeletemie no hal habaq bila free next week nk dating leh bawak yg tronggek & trtiarap hahaha..!!!
ReplyDelete