Pages

Monday, September 19, 2011

LAKSA PENANG LAGI...!!!


Assalammualaikum, salam sejahtera dan selamat petang Isnin 19 September 2011.

Cuaca seharian hari ini seram-seram sejuk. Sejak awal pagi (kurang pasti kul brapa) hujan dah mencurah di bumi Georgetown. Bila hari dah cerah sereyat (berhenti) sekejap lepas tu tengahari hujan lagi dan waktu petang walaupun hujan dah berhenti tapi cuaca masih mendung menandakan bila2 masa saja hujan akan turun lagi...tak per lah hujan rahmat, kita sebagai hambaNya terima saja apa keadaan cuaca yang telah di tetapkan.

Hari ini memang dah plan hujan ker panas ker ribut ker nak masak laksa untuk makan tengahari sebab tekak tak berapa selera nak layan nasi (setelah selesai sudah berpuasa enam...lewat berpuasa enam tahun ni hehehe..). Hari ini beraya puasa enam lah CK, agak ketinggalan rayanya dari rakan2 yang lain..tak perlah janji masih dapat berpuasa enam di bulan Syawal ni.

Resepi ulang tayang untuk sapa2 yang berminat nak ngetes buat laksa Penang versi CK, siler2..


LAKSA PENANG
[versi chekiah]

1kg laksa basah di celur dengan air mendidih@1 pkt laksa kering di rendam & di rebus hingga lembut..toskan

Bahan Kuah:-
1 kg ikan sardin@curut@kembung
3-4 ulas asam keping
sedikit garam
~ rebus semua..asingkan ikan dan ketepikan air rebusan (digunakan untuk kuah)
Asingkan isi ikan dari tulang dan kisar isi ikan hingga halus dan di campur dengan air rebusan ikan..ketepikan ~

Bahan Kisar :-
1-2 labu bawang besar
3-4 ulas bawang putih
sedikit belacan
4-5 sudu cili kering kisar

Bahan Untuk Di Masukkan Semasa Merebus (A) :-
2 cm halia (di ketuk)
2 batang serai (di ketuk)
1 cm lengkuas (di ketuk)
beberapa helai daun kesum (daun cenohom) di simpul
2 keping asam gelugor (asam keping)
garam secukup rasa

Bahan Hiasan:-
1 pokok kecil daun salad (di hiris)
1/4 biji nenas (di hiris)
7-10 biji cili padi (di hiris)
2 biji cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (di hiris halus)
1 batang timun (di hiris)
1 batang bunga kantan (di hiris)
1 pokok daun daun pudina (asingkan daun dari tangkai)
2 biji limau kasturi (di belah 2)

telur rebus (optional)
petis@otak udang (optional)

Cara Membuatnya:-
1. Masukkan bahan kisar & bahan (A) kedalam periok yang berisi air rebusan & isi ikan yang telah di kisar
2. Jerang atas dapur sambil di kacau selalu
3. Bila mendidih sesuaikan rasa dan biarkan mendidih sekejap baru matikan api.
4. Dalam mangkukmasukkan laksa dan bahan2 hiasan...kacau kuah laksa agar isi ikan naik keatas sebelum menyendukkan ke dalam mangkuk laksa
5. Sedia untuk di makan

*Selamat Mencuba*


laksa yang telah siap dicelur 


ikan yang sedang direbus untuk diambil isinya..dikisar dan dibuat kuah


untuk menambah kepekatan & kesedapan CK masukkan juga ikan sardin dalam tin


bahan2 ni diketuk sahaja tak perlu dikisar sebab kalau dikisar akan bau terlalu cengih dan rasanya akan pedaq (payau) << pendapat CK lah..terpulanglah pada keselesaan masing2

daun2 yang sempat CK snap yang tak sempat sebab bat3 nset kong hehehe..!!!

baru nak jerang kuah sebab tu gambar tak nampak blurrr sebab wap kuah blum naik daaaa..!!!

masa toping baru nmpak bahan2 yg tak sempat ambik gambar awalnya

Jom jemput makan, mai nak suapkan hehehe...!!!

2 comments:

  1. laksa oh laksa.. lama dah tak buat laksa ..

    ReplyDelete
  2. CK pun buat sbb lama dah rasa x buat sendiri asyik membeli. bila mala nk dtg umah CK?

    ReplyDelete