Kudapan ni buat dalam 2 versi, satu pedas dan satu manis tapi gambar versi manis tak jelas lah pulak jadi tayang yang pedas saja. Ramai rakan2 kat facebook itu hari asyik buat hirisan popia pedas dan manis jadi CK simpan resepi buat untuk hidangan hari raya. Apa jenis kudapan yang perlu banyak masa untuk meyediakannya memang best kalau dibuat beramai ramai tak der ler rasa boring sangat lebih2 lagi pada bulan puasa mau tersengguk sengguh nak siapkannya hehehe..
Waktu ni selesai sudah hirisan popia ni sebab biskut raya yang manis2 tidak lah digemari sangat pada hari raya melainkan kudapan yang dicari. Biskut adalah tinggal serba sedikit lagi banyak sudah diangkut oleh kakak pulang ke Gombak.
HIRISAN POPIA PEDAS
Bahan A
1 paket kulit popia
3 camca besar tepung gandum
sedikit air
(tepung gandum n air dibancuh pekat seperti adunan jemput2 untuk dijadikan sebagai gam)
Bahan B
15 tangkai cili kering
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
(ketiga- tiga bahan ini dikisar halus)
gula secukup rasa
garam secukup rasa
air asam jawa secukup rasa(jangan banyak,nanti masam)
sedikit perasa
sedikit daun kari(digoreng)
sedikit bijan(digoreng)
kulit popia yang telah siap digulung
Cara Membuatnya :-1)gulung kulit popia hingga habis dan gam hujungnya dengan bancuhan tepung tadi
2)potong dengan gunting secara menyerong
3)goreng dengan minyak sehingga masak/kekuningan.
4)angkat dan toskan
5)tumis bahan kisar tadi dengan minyak
6)selepas 10 minit,masukkan air asam jawa,gula,garam dan perasa
7)biarkan sehingga masak dan ke tepikan
8)masukkan popia yang telah digoreng tadi dan gaulkan bersama sambal yang sudah dimasak,bijan dan daun kari tadi...
setelah digunting menyerong
siap masuk bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment