Pages

Saturday, September 17, 2011

BISKUT SUJI CORNFLAKES


Assalammualaim dan selamat tengahari Ahad 18 September 2011

Satu lagi tayangan lewat biskut raya CK. Nama biskut ni Biskut Suji Cornflakes. Resepi asal CK rembat dari dapur CMG dan olah sket2 harap CMG tak marah. Biskut ni memang sedap dan terasa sangat kelemakan minyak sapi dan sujinya..memang kombinasi yang sesuai gitu. Dulu selalu juga CK beli dari Cosway biskut ni sebab anak dara bongsu memang suka makan dan waktu tu memang tak beringinan langsung nak cari resepi dan cuba buat. Baru2 ni pun hasrat hati nak beli saja untuk dihidangkan tetapi waktu tu stock pulak habis kena tunggu 3 4 hari lagi maka masa tu berdetak dihati nak cuba buat sendiri. Alhamdulillah menjadi dan tinggal sedikit saja lagi saki baki yang tinggal.

Waktu buat semekut ni kondisi kamera masih ok jadi dapat ler snap banyak gambar untuk ditayangkan. Terima kasih pada CMG yang sudi berkongsi resepi yang gebus macam tuan dia hehehe dan izinkan CK tuk C&P disini untuk panduan rerakan yang lain.


Biskut Suji Cornflakes
sumber resepi asal Biskut Suji dr blog CMG

Bahan2nya :-
200 gram minyak sapi (jenama Gheeblend)
100 gram lemak sayur @ shortening
180 gram gula halus @ kastor
100 gram cornflakes, kisar halus
1 kuning telur
80 gram suji
80 gram tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kuranng lebih 370 gram)

Bahan Salut :-
Nestum yang dikisar halus secukupnya
Susu tepung secukupnya
Sedikit gula aising (yang ni terpulang, nak letak atau abai kan)

doh yang siap di uli hingga mendapat kelembutan yang sesuai untuk diterap

Cara Membuatnya :-)
Putar minyak sapi, shortening dan gula halus hingga rata.
Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan sebati.
Perlahankan kelajuan, masukkan suji, tepung jagung, cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut
Ambil secubit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari, susun dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C,
selama 20 minit atau hingga kuning keemasan.
Biar kan sejuk atas dulang pembakar. Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi, isi dalam paper cup pilihan.


kalau xnak gentel bulat2 boleh jer diterap gunakan penerap kesukaan

dah berderet siap sedia untuk dibakar

sesudah dibakar...sejukkan sebentar sebelum disalut

proses menyalut kasi gebus sket

dah siap disalut bolehlah di masukkan kedalam bekas kedap udara atau kedalam mulut hehe..

biskut yang walaupun xcntik rupa paras tapi marbeles sedapnya...
masuk lif tekan sendiri lah nampaknya hahaha..

No comments:

Post a Comment