Pages

Friday, July 15, 2011

MAKARONI BAKAR


Juadah yang chekiah sediakan untuk minum petang hari ini ialah makaroni bakar. Minggu lepas untuk berbuka chekiah telah buat untuk pertama kalinya tetapi ternyata cepat lah pulak licin dan hari ini anak2 minta buat lagi dan kebetulan bahan2 masih ada berbaki maka terlaksanalah permintaan anak2 dan juga diri sendiri hehehe...

Selalu chekiah sediakan makaroni goreng ataupun makaroni sup tomato tapi kali ni akibat asyik belek resepi dari rakan facebook puan intan mas ayu terus berkenan di hati untuk mencuba. Rasanya memang lah sedap dan macam biasa begitu mengenyangkan tambah best bila letak parutan atau potongan cheese lebih2.

Terima kasih kepada intan mas ayu yang sudi kongsi resepi di wall fb nya. Macam biasa chekiah adjust serba sket dari resepi asal. Kepada peminat2 makaroni apa kata mencuba cara bakar plak untuk merasa kelainan dari segi rupa dan rasa :)

sebelum dibakar

                                                            setelah dibakar

Makaroni Bakar
sumber asal resepi : Intan Mas Ayu

Bahan2nya:-

300 gm makaroni - direbus sampai kembang
500 gm isi ayam/daging cincang@daging kisar
2 cawan cheese monzarella/cheddar (di potong ikut suka @ di parut
30 gm butter
1 cawan susu segar
1 sudu teh lada sulah@serbul lada hitam
1 sudu teh oregano/italian mix herbs (jika suka)
1 kiub pati ayam
4 sudu besar rempah kari daging (ikut kepedasan masing2)
4 biji telur (di kocok)
mix vegetables (jika suka)
Garam secukup rasa

Bahan kisar halus :-
1 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia

* Rebus makaroni sampai kembang dan toskan airnya.


CARA MEMASAK :

1. Panaskan butter dan tumis bahan kisar hingga garing dan wangi.
2. Masukkan rempah kari daging dan sedikit air kacau sebati dan masak hingga pecah minyak
3. Masukkan isi ayam@daging cincang dengan sedikit air dan masak hingga empuk
4. Masukkan lada sulah, serbuk oregano, susu dan kacau , kemudian masukkan semua makaroni tadi dan kacau lagi supaya semua bahan sebati.
5. Masukkan kiub pati ayam yang telah dihancurkan dan jika masih kurang masin baru la ditambah garam.
3. Bila sudah masak tutupkan api dapur dan campurkan telur yang telah di kocok dan kacau sehingga semuanya sebati dan rata.
4. Bahagikan adunan makroni dan cheese kepada 2 bahagian
5. Ratakan separuh dari makaroni di dalam loyang..susun separuh hirisan cheese atau tabur di atasnya kemudian masukkan separuh lagi makroni sehingga penuh loyang dan tabur sekali lagi di permukaannya dengan cheese
6. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai keju bertukar kewarna keperangan.
7. Setelah masak boleh la dibawa keluar dari oven dan biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum memotong untuk dihidangkan

*Selamat Mencuba*

2 comments:

  1. alahaiiii che kiah
    lama tak bersiaran
    pi mana?
    RInduuuu arr
    makaroni kat atas tu menggoda sungguh
    akak kat sini tgh telan ayaq liuq ni :)

    ReplyDelete
  2. tksh kasihredha d atas ksetiaan mnjadi pengikut setia blog chekiah yg x hbt mcm blog org lain :) baru brsiaran stlah seminggu lbh away rhtkan badan penat gi brcuti ziarah sedara & rakan2 fb. hrp kasihredha pun brada dlm kshtn yg baik & ceria brsama kluarga trsayang :)

    ReplyDelete