Petang semalam laksanakan hasrat hati buat bubur caca. 3 4 hari sebelum tu ada jiran kasi semangkuk bubur caca dan CK layan dengan begitu asyik sekali hehehe maklum ler dah lama tak makan bubur yang satu ni kalau bubur2 yang lain selalu juga makan kalau tak buat beli saja sikit sebab anak-anak tak berapa minat, kalau buat pun tak berbaloi sebab CK sorang jer yang nak makan.
tepung caca sepeket kecil dapat ler sebanyak ni
Tepung caca CK beli yang peket kecil kat Tesco dan memandangkan stock sagu tak der kat rumah CK campurkan dengan ubi keledek memandangkan ada sebijik jer keledek terkontang kanteng dalam peti sejuk lebihan buah coq badak minggu lepas. Walaupun saiznya besar tapi dapat separuh saja sebab yang separuh dah buruk dan bertukar warna ke hitam.
kentang yang di ptg kiub dan di rebus dahulu sama juga dengan tepung yg kaler2 tu
taraaaaa..!!! dah siap masak
Bubur Caca Dan Keledek
Bahan2nya:-
1 biji keledek
1 bungkus tepung caca
4 cawan santan
1 cawan gula pasir
1 ketul gula melaka
1 helai daun pandan
sedikit garam halus
Cara membuatnya:-
1. Keledek dibuang kulit dan dipotong dadu, kemudian rebus keledek dan tepung caca secara berasingan hingga empuk. Toskan.
2. Didihkan santan, gula pasir, gula melaka, daun pandan dan garam dalam periuk
3. Apabila mendidih, masukkan keledek dan caca. Masak lagi hingg mendidih dan matikan api
4. Siap di hidangkan
bubur ni sesuai di mkn waktu suam2 sebab kalau sejuk ia akn cpt membeku
tepung kaler2 ni kalau rajin boleh ler buat sendiri..klau malas cm CK beli ajer hehe
No comments:
Post a Comment