Pages

Tuesday, June 14, 2011

AYAM GORENG KUNYIT


Selamat malam...

Ikutkan mata memang dah kuyu habis dok terbayang bantal jer ni tapi ada N3 yang belum sempat CK tayang lagi. Petang tadi sempat upload gambar tapi bila nak letak "pok pek" tak lepas lah pulak, line slow ker atau ada permasalahan dengan amplikasi blogspot wallahhualam.

Sebelum belayar ke alam mimpi nak sudahkan juga N3 yang terbengkalai ni supaya lengkap tak dak lah dok tergantung gitu. Alhamdulillah boleh pulak terjah masuk hingga ke ruang edit mengedit ni jadi nak cepat2 habiskan mana tau satgi dia wat lagi dok pusing2 sampai pening dan juling biji mata hehehe..

Ayam goreng kunyit ni zaman CK kecik2 arwah emak perkenalkan sebagai ayam@daging goreng minyak tapi sekarang ni zaman anak2 kita lebih di kenali sebagai ayam goreng kunyit...tak pa lah apa pun janji kita enjoy menikmatinya.

saiz isi ayam tu ikut suka ler nak potong besar mana sebab dia akan mengecut

Anak dara bongsu CK suka sangat dengan masakan cam gini. Dia pun baru belajar makan masakan ni dulu2 dia asyik peberet ayam masak kicap saja sampai cemuih CK setiap kali bila beli ayam masak ler apa bala pun janji ayam masak kicap mesti ada huhhhh...sekarang arah selera dia dah bertukar dari ayam masak kicap ke ayam goreng kunyit. Ahli keluarga yang lelain folllow jerrrr...

campurkan sdkt air utk empukkan isi ayam

Ayam Goreng Kunyit
[versi chekiah]

Bahan2nya:-
isi dari 2 keping dada ayam (potong kecil2)
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 susu kecil sos tiram
~ gaul semua dan perap..ketepikan ~

Bahan tumisan:-
5 sudu besar minyak
2 ulas bawang putih..di cincang halus
1 batang serai..di ketuk

Bahan dihiris:-
1 biji bawang besar..potong bulat2
1 biji cili merah..di hiris memanjang@serong
1 biji cili hijau..dihiris memanjang@serong
1 biji tomato..di belah wedges
sedikit hirisan kacang panjang (tak letak sebab anak2 tak suka)
air secukupnya

dah empuk isi ayam campurkan bahan hirisan kacau sebati

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak..tumis bahan tumisan hingga wangi.
Masukkan isi ayam yang telah diperap tadi bersama sedikit air...balik2kan ayam hingga empuk.
Campurkan bahan2 hirisan pula..kacau sebati hingga naik bau...biarkan sekejap sehingga masak
Sedia di hidangkan

*Selamat Mencuba*


Kepada sesiapa yang ingin masakan ni bertambah kepedasannya boleh ler di ketuk2 3 4 biji cili padi di campak masuk kedalam masakan, kacau rata sebelum di matikan api mesti bila tergeget cili padi tu akan merah padam muka menahan pedassss..bior berasappp telingaaaa...!!!

2 comments:

  1. alahaiiii CK (sesuai dgn nama blog CK)
    ada N3 ni malam2 mbuat perut akak lapar :)

    ReplyDelete
  2. hehe kasihhh jom tidoq satgi nak bgn sahur. sambut ler CK huluq sepiring kat tebing screen hehe

    ReplyDelete