Pages

Friday, May 27, 2011

GULAI IKAN PELOTAN


Assalammualaikum dan selamat petang 27 May 2011

Rasanya waktu ni semua dah pun makan tengahari...makan nasi lauk apa agaknya? Chekiah pun baru saja sudah makan nasi dengan gulai ikan pelotan, sayur campur goreng dan ikan cencaru sumbat. Dah lama tak makan apa2 saja berlaukkan ikan pelotan. Sejak kecil hinggalah sekarang dah veteran hanya kenal dengan nama ikan pelotan tapi bila bercomment dengan rerakan facebook baru dapat tahu ikan ini juga di kenali dengan panggilan ikan mayong atau ikan jahan. Ikan yang seakan akan ikan duri ini memang menjadi kegemaran seisi keluarga sejak turun temurun agaknya. Selalu bila beli ikan pelotan masakan yang menambat selera semua ialah gulai atau kari dan kekadang ada juga di buat masak asam tumis atau masak asam lemak. Ikan pelotan@mayong@jahan ini apabila sudah di masak terasa kelemakannya yang tersendiri dan chekiah masih ingat pesan arwah emak "kalau masak ikan pelotan jangan boh banyak minyak sebab ikan tu dah sedia berlemak"

Masakan gulai@kari menjadi minat sekeluarga sebab selain dari di makan bersama nasi panas ianya amat sesuai di cecah roti benggali. Selalunya di rumah chekiah pada waktu tengaharinya makan bersama nasi pada waktu malamnya di layan bersama roti.

Dibawah ini chekiah sertakan cara masak gulai@kari ikan pelotan mengikut cara chekiah tersendiri dan kepada sesiapa yang teringin nak merasa gulai@kari penang boleh lah mencuba.

gulai ikan pelotan@mayong@jahan

Gulai Pelotan
[versi chekiah]

Bahan-bahannya :-

1 ekor (sederhana besarnya) ikan pelotan (disiang, dibersihkan, direndam dengan air asam jawa + garam kasar + tepung, dibilas)
100gm santan pekat
2 sudu besar air asam jawa
2 biji tomato dibelah 2 atau 4
8 biji kacang bendi
1 biji bawang besar di potong wedges
garam
air secukupnya

Bahan tumis :
6 ulas bawang merah..di hiris nipis
2 ulas bawang putih.. di hiris nipis
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil halba campur

Pes rempah:-
50 gm rempah kari ikan
1 sudu makan serbuk cili
sedikit air
~ campur sebati semua jadikan pes ~

Cara Memasaknya:-
Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi.
Masukkan pes rempah dan sedikit air, kacau hingga wangi dan terbit minyak. Gunakan api sederhana.
Setelah pecah minyak masukkan air asam jawa kacau dan masukkan kacang bendi & belahan wedges bawang besar..kacau
Masukkan ikan..kacau sebati dan masukkan cili hijau, garam secukupnya
Tuangkan santan..kacau dan akhir sekali masukkan belahan tomato..biar mendidih sekejap dan siap untuk di hidangkan

ikan pelotan setelah di bersihkan

bila minyak dah pns tumiskan bhn2 tumis dan kacau slalu agar tdk hangus

stlah bawang kuning prlhnkan api, masukkan rempah dan sedikit air.. kacau sebati

masak rempah sehingga masak dan pecah minyak

stlah rempah masak masukkan bendi dan bawang potong wedges

masukkan ikan dan kacau sebati


msukkan cili hijau yg tlh di kluarkan bijinya


msukkan santan & garam secukup rasa

akhir sekali msukkan belahan tomato..biar mendidih dan siap untuk di hidangkan

2 comments:

  1. Salam Che Kiah,

    Saya nii alergy kalau makan ikan mayong...

    Tak leh try lee

    ReplyDelete
  2. salam..
    yerker? klau mkn jadi camner? xperlah ikan yg lelain msh leh mkn kan? :)

    ReplyDelete