Pages

Saturday, February 26, 2011

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

Bahan-bahannya:-
Bahan A:-
500 gm udang basah (kopek kulit ikut suka camner pun..bersih & toskan..chekiah bogelkan jer senang nk makan hehe)
petai (ikut suka banyak mana..belah dah basuh)

Bahan Tumis:-
3 ulas bawang merah (di hiris)
1 inci serai (bahagian yang buncit..ketuk2 sket kasi pecah jgn sampai hancur)
3 sudu besar minyak

Bahan Kisar:-
10-15 tangkai cili kering (keluarkan biji..rendam dgn air panas atau rebus kasi lembut)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit belacan

Bahan Sampingan:-
2 sudu besar air asam jawa
1 biji bawang besar (di potong roda)
garam & gula secukupnya

Cara Memasaknya:-
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan A..kacau hingga naik bau serai
- Masukkan bahan kisar & sedikit air..kacau sehingga naik minyak (api pelan)
- Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya dan kacau lagi
- Bila dah pecah minyak masukkan petai dan biarkan sekejap dan masukkan udang serta bawang roda
- Kacau sebati sebentar..dan matikan api
- Sedia di hidangkan

*nak kongsi pesan arwah emak chekiah
yang di namakan sambal tumis tak sepatutnya kuah melaut..sambal kena berpalut atau "bertaut" dengan isinya
tapi sekiranya anda ingin "menimba" atau "berenang" boleh ler anda masukkan sedikit pati santan hehe..

*Selamat Mencuba*

No comments:

Post a Comment