Pages

Saturday, February 26, 2011

DALCA DAGING

Bahan2nya :-
600 gm daging (isi + tulang)
ada 2 versi bab daging ni
1) rebus sehingga empuk dan guna air rebusan untuk d campur dengan santan sebagai kuah
2) di masukkan setelah rempah terbit minyak dan masukkan air dan rebus hingga empuk
Ada pendapat mengatakan bahawa sekiranya di rebus dahulu segala rasa rempah tidak sebati dengan daging.
Jadi buat lah pilihan yang bersesuaian.

60 gm kacang dal (di basuh, di rendam dan di kisar halus..kalau nak di rebus dan di lecek pun boleh)

Bahan Tumis:-
6 ulas bawang merah (di hiris nipis)
2 helai daun pandan (di simpul)
3 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
5 kuntum buah pelaga
3 kuntum bunga lawang

Bahan Kisar Halus:-
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan Sampingan:-
5 sudu makan minyak masak
3 sudu makan minyak sapi
2 biji kentang (di belah 2 atau 4)
1 biji terung bulat putih atau ungu (belah 4)
1 biji lobak merah (belah kecil2)
5-6 batang kacang panjang (potong 1 inci panjang2)..chekiah tak letak sebab terlupa beli
1 biji pisang abu (di buang kulit hingga tinggal kulit arinya..belah menyerong)
1 biji tomato (di belah baji)
3 biji cili hijau (belah jangan sampai putus keluarkan bijinya)
1 peket kecil (25gm) rempah daging Alagappa's ( di dalam mangkuk campur dengan 5 sudu besar air dan kacau menjadi paste)
120ml santan

Cara Memasaknya :-
Panaskan minyak masak + minyak sapi
Tumiskan bahan tumis sehingga naik bau
Dah naik bau semerbak masukkan bahan kisar dan kacau sekejap sebelum masukkan paste rempah dan sedikit air
Dengan api perlahan kacau rempah hingga pecah minyak
Masukkan daging dan air (agak2) dan tutup untuk empukkan daging..cucuk dengan garfu untuk memastikan daging empuk
Setelah daging empuk masukkan kentang, lobak merah, terung, kacang panjang & pisang abu..kacau sebati sehingga semuanya empuk
Masukkan kacang dal yang telah di kisar kacau sebati sekejap dan masukkan santan..dengan api perlahan kacau dan biar mendidih
Akhir sekali masukkan belahan cili muda dan tomato..sesuaikan rasa secukupnya sebelum matikan api.

* Selamat Mencuba *

No comments:

Post a Comment