Pages

Monday, February 28, 2011

ALMOND CHOCOLATE MUFFIN


Keinginan untuk buat & makan plain muffin hanya berperisa vanilla telah di buat dan kini tiba lah plak giliran muffin perisa chocolate. Kebetulan mangkuk kertas yang coraknya kaler coklat pun ada dalam simpanan jadi semangat nak buat lagi ler berkobar kobar sedondon gitu. Waktu tu juga terfikir nak masukkan lebihan coklat chip masa buat hiasan kek pisang & kek chocolate kukus dan dalam waktu yang sama nak habiskan badam yang masih tinggal ciput. Akhirnya terhasil lah muffin coklat badam ni..rasanya ofkos ler sedap berlemak. Alhamdulillah menjadi juga walaupun pada memulanya asyik debar2 jadi ke idak :)


Resepi di bawah ni chekiah dah x prasan sapa tuan/puan empunya sebab banyak sangat koleksi resepi muffin chocolate badam yang chekiah kumpul..apa2pun chekiah nak mohon izin pada yang empunya resepi & terima kasih di ucapkan :)

Bahan-Bahan
60 gm mentega cair
100 gm madu
125 gm susu cair
1 biji telur
130 gm tepung gandum )
1 sudu makan serbuk koko ) diayak
1 sudu teh soda bicarbonat )
1 sudu teh vanilla
20 gm kismis
50 gm chocolate chips
50 gm almond dibakar sebentar dan dicincang@di ramas
(tinggalkan sedikit untuk di tabur di atas muffin)

Cara Cara
1) Panaskan ketuhar 180 C. Alaskan acuan muffin dengan mangkok kertas. Atau sapukan acuan muffin dengan mentega.
2) Campurkan mentega cair,madu,susu cair ,vanilla dan telur.Kacau sehingga rata dan sebati.
3) Masukkan campuran tepung yang telah diayak dan dikacau rata.
4) Masukkan chocolate chip, kismis & almond..kacau sehingga sebati.
5) Sendukkan adunan 3/4 kedalam acuan muffin atau mangkuk kertas.Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.
6) Jika menggunakan mangkok kertas yang kecil, bakar adunan selama12-15 minit atau sehingga masak.

** Selamat Mencuba **

No comments:

Post a Comment