Masak Lemak Udang
500 gm udang
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 inci serai*
5 biji cili padi* (berkecuali)
1 helai daun kunyit (diracik) (berkecuali)
2 cawan santan
1 keping asam gelugur@beberapa biji belimbing buluh
sedikit garam dan gula
2 sudu makan minyak
bahan kisar dan santan
Cara Memasaknya :-
Udang di siang (ikut patern memasing)
Kisar bahan2 bertanda *
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 yang telah di kisar..kacau sehingga wangi
Masukkan santan, daun kunyit (kalau suka) asam keping@belimbing buluh dan udang ...lengkapkan rasa dengan garam dan gula
*sekiranya anda menggunakan belimbing buluh tak perlu masukkan asam keping.
resepi ini adalah versi chekiah dan mungkin cara masakannya tidak sama antara satu sama lain
No comments:
Post a Comment