Pages

Sunday, January 30, 2011

MASAK LEMAK UDANG

Memang dah lama benar teringin nak gandingkan udang dan belimbing buluh dalam masak lemak tapi payah sungguh nak dapatkan belimbing buluh sehinggalah hari ini bila ke pasar ada 1 gerai yang menjual ulam ulaman dan hasil tanaman kampung yang lainnya termasuk belimbing buluh. Akhirnya dapat juga menyediakan masak lemak udang dengan belimbing buluh.

Masak Lemak Udang


  • belimbing buluh dan udang basah



  • 500 gm udang
    4 biji bawang merah*
    2 ulas bawang putih*
    1/2 inci halia*
    1/2 inci kunyit hidup*
    1/2 inci serai*
    5 biji cili padi* (berkecuali)
    1 helai daun kunyit (diracik) (berkecuali)
    2 cawan santan
    1 keping asam gelugur@beberapa biji belimbing buluh
    sedikit garam dan gula
    2 sudu makan minyak

    bahan kisar dan santan

    Cara Memasaknya :-
    Udang di siang (ikut patern memasing)
    Kisar bahan2 bertanda *
    Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan2 yang telah di kisar..kacau sehingga wangi
    Masukkan santan, daun kunyit (kalau suka) asam keping@belimbing buluh dan udang ...lengkapkan rasa dengan garam dan gula

    *sekiranya anda menggunakan belimbing buluh tak perlu masukkan asam keping.
    resepi ini adalah versi chekiah dan mungkin cara masakannya tidak sama antara satu sama lain

    No comments:

    Post a Comment