Pages
▼
Friday, November 5, 2010
LEMPENG KELAPA / GHOTI NYOQ
Lempeng Kelapa
bahan-bahan :-
2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut putih
santan secukupnya
minyak@mentega
garam
Cara Membuatnya :-
Satukan semua bahan di atas kecuali, santan & garam. Kacau rata.
Masukkan sedikit garam kedalam santan & kacau hingga garam larut.
Tuang santan sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi bancuhan
yang tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.
Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam dan kacau rata2.
Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak@mentega.
Tuang 1/2 senduk adunan ke dalam pan dan leperkan dengan belakang
senduk perlahan lahan hingga mendapat ketebalan atau kenipisan yang serata.
Masak dengan api perlahan sehingga kuning keemasan, terbalikkan dan
biar masak. Jika suka garing, sapu sedikit minyak@mentega pada permukaan
lempeng sebelum diterbalikkan. Buat hingga siap, angkat dan hidangkan bersama
sambal tumis atau kari.
* Selamat Mencuba *
No comments:
Post a Comment