Pages

Wednesday, March 21, 2012

SIPUT REMIS


Assalammualaikum & salam sejahtera untuk semua rakan2.


Huhuhu brkurun lama, ku tinggalkan..blog ku yang kesepian hahaha..siap nyanyi lagi dah ler lama tak brsiaran. Lama tak uptodate blog kali ni bukan lah sebab kesihatan tapi sebab sikap malas dah tebal menepek dalam diri...tak tahu lah kenapa semenjak dua menjak ni segan dan liat benar nak mengadap screen. Namun tidak sesekali ku tinggalkan untuk selamanya hehehe..


Tengahari tadi sedang bersantai depan TV ada jiran call tanya nak tak siput remis dengan pantas jawab nak ler sebab dah lama tak layan meratah isi siput remis ni. Lebih kurang 15 minit selepas tu nampak lah kelibat jiran tu datang menghulurkan seplastik kecil lebih kurang dalam dua pot tin susu siput remis. Macam biasa siput remis tu di letak dalam air laut yang masin kalau tidak terjelir lah lidah atau isi siput remis dari kulitnya.


Siput remis tu takder ler besar sanagat cinoni jer saiznya. Setelah dibersihkan maka apa lagi jalankan prose merebus sebab lebih suka meratah begitu saja tapi sekiranya dapat yang gedabak besar seket mahu lah masak tumis terasa sangat kemanisan isinya.


Ahli keluarga yang lain tidak begitu suka siput remis berbandingkan lala maka per lagi habuan CK meratah hingga habis seperiok..hambek ko!..sambil meratah teringat zaman kanak2 dulu bila musim remis naik pantai maka berpuak puak kita orang pergi mengorek dan mengumpul siap berlawan sapa dapat banyak hingga tak sedar hari dah maghrib. Masih ingat arwah emak CK selalu gempak kita org sebelum maghrib kena pulang sebab takut di sorok oleh hantu laut hahaha...

Setelah dibuang air masin dan dibasuh bersih

Masukkan air, garam, serai yg diketuk, hirisan bawang merah, bawang putih & halia then rebus

dah siap direbus sejukkan sebentar sebelum diratah :)

layan siput remis ni memang asyik sgt lebih2 lagi klau rebut ramai2 :)

Friday, March 2, 2012

FISH AND CHIPS


Assalammualaikum


Sem0ga semua rakan2 boroleh dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya disamping segala tugasan. Kepada yang tak sihat macam CK juga rajin2 lah makan ubat agar cepat sembuh. Tengahari ni lunch kat luar teman anak yang teringin nak makan masakan barat. Jarang makan kat luar waktu tengahari kalau malam selalu lah juga. Anak Ck pilih prawn cutlet untuk makanan tengaharinya dan CK order nasi goreng cina saja, nak layan pedas2 takut batuk lah pulak. Dalam waktu tengah makan tetiba teringat n3 fish and chips yang CK buat 2 minggu sudah belum tayang lagi kat blog. Waktu tu line tenet memang sengal kejap2 ada kejap2 hilang sebab tu lah tertangguh nak uploadkan.


Fish and chips versi CK ni biasa2 jer tak der ler happening macam fish and chips orang lain. Kebetulan waktu tu ada stock isi ikan dori jadi CK projekkan menjadi fish and chips. Sebelum ni pernah juga buat dengan cara golek2kan isi ikan dalam telur, tepung & serbuk roti (bread crumb) tapi kali ini CK celupkan dalam batter sebelum goreng dan not bad rasanya memang enak.



FISH AND CHIPS
sumber: Buku Resepi Belajar Memasak 2
Oleh : Norzailina Nordin


BAHAN2NYA:-
4 keping isi ikan tanpa tulang..dibersihkan
100 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 biji kuning telur
1 biji putih telur
160-180 ml air
garam dan serbuk lada sulah secukupnya


UNTUK CHIPS
400 gm ubi kentang
air ais
minyak masak secukupnya
(boleh juga gunakan kentang segera)


CARA MEMBUATNYA:-
Perap ikan dengan garam dan serbuk lada sulah selama 30 minit
Satukan tepung beras dan tepung gandum
Campurkan tepung gandaum dan garam
Masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati
Tambah air secukupnya dan dikacau sebati
Pukul adunan selama 2-3 minit. Ketepikan
Dalam mangkuk bersih yang lain, pukul putih telur dengan whisk
hingga separuh kental. Kemudian masukkan kedalam adunan tepung
tadi dan dikacau rata. Ketepikan
Kupas kulit kentang dan potong memanjang sederhana tebal..
rendam di dalam ais selama 15 minit sebelum dituskan
Panaskan minyak yang banyak dan goreng kentang hingga kekuningan dan tuskan
Celup isi ikan dalam adunan tepung tadi dan goreng dalam minyak
Terbalikkan bila bahagian bawah keperangan. Bila ikan masak sempurna, angkat dan tuskan sebelum dihidangkan. Susun kepingan ikan di dalam pinggan hidangan bersama sayur2an, kentang goreng, kacang peas atau kacang merah dan sebarang sos atau mayonis pilihan.


*Selamat Mencuba*

kepingan ikan dori yg diperap dgn garam & serbuk lada sulah

batter yang akan digunakan untuk mencelup ikan
sayuran hiasan dah standby..hehehe..
kentang yang telah digoreng untuk dilayan bersama fish and chips
proses mencelup ikan untuk di goreng
goreng dalam minyak yang banyak agak isi ikan terendam
goreng sehingga kedua dua belah bahagian keperangan

hasilnya tak lah seberapa tapi kesedapannya memang mabeles..selamat menjamu mata!