Pages

Tuesday, February 21, 2012

ROTI GORENG


Assalammualaikum & salam pagi Rabu


Hari ini cuaca kembali panas setelah 2 hari yang lepas pada sebelah malamnya hujan turun begitu lebat sekali. Agak lama area umah CK tak hujan tetiba malam tu "dia sesah sungguh2" (ayat orang Penang bila hujan terlalu lebat) Walau apa pun keadaan cuacanya kita terima dengan penuh kesyukuran biasalah kan kalau ari2 hujan pun tak best juga dan kalau tiap2 hari panas pun dah rasa rimas pulak kan..apa2pun pasrah jer lerrr..


Pagi ni ingat nak ajak encik somi gi breakfast kat luar tapi sekali selepas subuh terus terlelap terlajak hingga hampir ke tengahari hehehe..sedar2 encik somi dah berangkat ketempat kerja. Bila dah bangun lewat biasalah perut dah mula minta diisi jadi jalan yang senang CK buat roti goreng kosong (kosong sebab takder letak apa2 inti didalamnya) Kebetulan roti masih berbaki separuh bungkus lagi maka CK buat kesemuanya memandangkan esok adalah tarikh luputnya.


Sebelum ni pernah letak N3 roti goreng pedas dimana diatas roti tu di letakkan tuna pedas dan sardin pedas so kali ni plain jer. Selalunya orang try test buat yang plain dulu baru buat yang berinti tapi CK terbalik lah pulak, alahaiii stended ler kan CK dengan sifat yang macam2 ada hehehe..


Senang jer cara nak buat roti goreng asas ni, bahan yang digunakan pun sedikit sahaja. Pada resepi roti pedas sebelumnya CK gunakan telur untuk mencelup roti tapi kali ni guna adunan tepung (batter) pulak. Jom tengok resepinya:-


ROTI GORENG
Bahan2nya:-


10 keping roti sandwich (potong 2 atau 4)
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
sedikit garam
sedikit gula
sedikit pewarna kuning (jika suka)
minyak secukupnya


Cara Membuatnya:-


1.Campurkan kesemua bahan kecuali roti. Pukul guna whisk.


2.Celup roti dalam bancuhan tepung. Gorengkan dalam minyak yang panas.


3.Balikkan sehingga kuning keperangan. Angkat & toskan

Monday, February 20, 2012

KOAY TEOW GORENG


Assalammualaikum & selamat malam


Dah hampir lewat malam baru berkesempatan jengah blog sekejap. Keadaan mata memang tak mengizinkan tapi gagahi juga sebab tak nak perap N3 lelama nanti berkulat & malas nak uploadkan.


Diner malam ni pekena koay teow goreng saja sebab malas dah nak berlama kat dapur. Sejak petang tadi badan terasa seram sejuk macam nak demam, selepas maghrib dah mula bersin memanjang sah ler dah kena selsema. Gagahi juga prepare koay teow goreng secepat mungkin sebab lepas tu nak telan ubat dan nak tido berat sangat rasa kepala


KOAY TEOW GORENG
Bahan2nya:-
1 kilo kuey teow
500 gm udang basah sederhana besar..bersih & tanggalkan kulitnya
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kering kisar (tambah ikut suka pedas)
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 biji telur
1 genggam taugeh (ikut suka)
1 ikat kucai (potong memanjang)
1 keping kek ikan (hiris nipis)
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
garam dan perasa secukpnya
1/2 cawan air


Caranya:-
cuci dan toskan kuey teow
blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih (kalau nak hiris nipis pun boleh)
panaskan minyak dan tumis bawang yang ditumbuk goreng hingga kekuningan
masukkan cili kering kisar + sedikit air..kacau rata dan masak hingga pecah minyak
masukkan udang basah dan biar sekejap
campurkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
masukkan garam dan perasa dan kacau rata
pecahkan telor dan kacau perlahan lahan
bila nampak telur dah sedikit keras masukkan tauge, kucai, kek ikan dan kacau sebati
akhir sekali masukkan kuey teow dan gaul hingga rata
sedia dihidangkan dengan taburan hirisan cili, daun bawang+daun sup serta bawang goreng

Sunday, February 19, 2012

ROTI JALA, KUAH DURIAN


Assalammualaikum dan selamat tengahari


Baru selesai projek menjala roti. Rezeki pagi ni ada jiran hulur 1 biji durian (ada 11 ulas yg elok 1 ulas yang buruk). Ingat nak makan ngan pulut kukus dah dibuatnya pulut plak takder dalam simpanan. Akhirnya CK korbankan isi durian menjadi serawa atau kuah durian boleh dilayan dengan roti. Tengahari ni mood rajin terlebih pulak maka godek2 lah buat roti jala untuk 2 orang makan, buat bebanyak takut tak habis pulak maklum lah tinggal 3 beranak jer. Sebelum ni dah pernah buat roti jala anyaman tikar bewarna kuning dan untuk kali ini CK hijaukan pulak warnanya.


Roti Jala
Bahan2nya:-
2 cwn tepung gandum
4 sdb santan
Secubit garam
2 1/2 cwn air
2 sdb minyak masak
1 sdk pewarna kuning
Minyak utk mengris kuali
2 helai daun pandan..carik2 & simpul..guna untuk gris kuali leper


Cara2nya..
1. Satukan semua bhn2 dlm pengisar n kisar shingga semua sbati.
2. Rehatkn adunan selama 20 mnt. Tuang adunan dlm botol muncung tiga.
3. Pnskn kuali leper, griskn sdkt minyak n tuangkan adunan dlm botol, buat seperti tikar.
4. Bila roti jala kelihatan seperti pucat n kering, angkat n lipatkan ato gulungkan.
5. Ulang proses yg sama shingga selesai. Siap, hdgkn bsama kuah kari atau kuah manis.


Kuah Durian
Bahan2nya:-
10 biji isi durian (tak asingkan biji pun it's ok!)
2 senduk gula pasir
gula merah (optional tak letak pon xpa)
1 biji kelapa parut (ambil santan pekatnya)
5 sudu besar sagu (rendam dulu)
2 helai daun pandan (simpulkan)
secubit garam


Cara-cara membuatnya:-
1.Masukan santan garam dan gula dalam periukk masak dengan api perlahan sehingga gula larut
2.Sesuaikan rasa kalo nk lemak siket tambah garam kalo suka manis2 tambah gula lagi
3.Masukkan isi durian + daun pandan + sagu masak sampai sagu kembang.
4.Boleh di makan bersama roti, roti jala, serabai, pencake dan apa saja yang difikir sesuai

adunan tepung ready untuk di masukkan kedalam botol muncung 3


dah masukkan kedalam botol ready untuk "menganyam"


dah siap di "anyam" next step boleh digulung atau pun dilipat

versi yang dilipat

versi yang digulung

ni lah rupanya kuah durian ck..pekattt gituuu...!!!

jemput makan semua..Bismillahhirrohmanirrohim..

NASI BRIYANI UDANG


Assalammualaikum dan selamat awal pagi Isnin 20 February 2012


Baru sampai dari menghantar anak teruna CK pulang keasrama.
Sebelum masuk beradu jengah ke blog yang dah lama terbiar tanpa perhatian hehehe..Kebelakangan ni tak pasti pulak apa yang di sibukkan. Tugasan harian semakin bertambah ker atau CK berada dalam keadaan tidak berapa sihat. Sejak masuk tahun baru ni keadaan kesihatan tidak begitu memuaskan tapi tak per lah CK mensyukuri dengan segala ketentuanNya, Alhamdulillah..


Dah lama tak bersiaran rasa kekok plak nak menaip mengarang panjang2 hehe..Nak story malam tadi CK sediakan nasi briyani (betul ker ejaan ni atau ada juga orang type@tulis beriani) apa2 aja lah janji sama maksud kan. Dah 2 3 hari fikiran asyik dok teringat ingat nak try test masak nasi briyani udang sebab selalu asyik masak nasi briyani ayam jadi kali ni tukar pulak nak tengok jadi camna. Nasi briyani udang ni tak lah sepemes nasi briyani ayam tapi hasilnya tak mengecewakan...sedap...!!!


Awal pagi telah kejutkan anak teruna temankan CK kepasar. Hasrat hati nak beli udang galah tapi malangnya takder lah pulak, biasalah memang resam begitu kan bila kita perlukan sesuatu mesti tak ada tapi bila waktu kita tak perlukan bersepah sepah pulak. Pasrah sajalah tak dapat beli udang galah dapat beli udang yang sederhana besar pun kira ok lah juga dari takder langsung.


Masak nasi briyani udang untuk percubaan pertama CK guna resepi dari Chef Hanieliza dan ada juga satu dua perkara yang CK ubah atas kesesuian sendiri kiranya dah menderhaka lahh kann..ya ampunnn minta maaf bebanyak Chef. Mohon izin kongsi resepi yang sedap sangat ni dengan rakan2 yang lain yer Chef Hanieliza.


NASI BERIANI UDANG
sumber : Chef Hanieliza
di cuba try test oleh : CheKiah


Bahan-bahannya:-
500 gm udang besar [bersihkan ]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
1/2 cawan lobak merah [potong dadu]
2 biji buah tomato...potong dadu (CK letak sebiji sebab tu yg ada)
1/2 cawan tomato soup (CK tambah sebab tomato biji ada sebiji jer)
5 cawan air
1 cawan susu cair
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi
2 s/b rempah beriani [bancuh dengan sedikit air menjadi paste]
1 kiub pati ayam (CK tambah)
garam


Bahan tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
2 helai simpulan daun pandan (CK tambah)


Bahan2 lain (CK tambah)
1/2 cawan gajus yang dipanggang terlebih dahulu
sedikit hirisan daun ketumbar
1/2 cawan kismis
bawang goreng


Cara Memasaknya:-
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan paste rempah briyani..masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak
3. Masukkan beras dan goreng rata.
4. Masukkan udang, buah tomato, lobak merah, pati ayam dan garam (sesuaikan rasa). Kacau rata.
5. Masukkan air dan susu cair. Masakkan saperti nasi biasa.
6. Bila nasi dah kering, taburkan gajus, hirisan daun ketumbar dan kismis
7. Kacau rata (gembur) nasi sehingga semua bahan taburan tadi bersatu dengan nasi
8. Tabur bawang goreng semasa menghidang dan boleh lah di makan bersama salad, dalca atau acar timun+nenas

udang yang menjadi rezeki ck tuk menyediakan resepi ni

serbuk rempah briyani jenama Baba's..apa2 jenama pun ok jer!

setelah semua bahan2 dicampurkan, tanaklah nasi macam biasa

sebelum digembur..kalau tak nak letak taburan semua ni pun tak apa

ini lah hasilnya 1st try Nasi Briyani Udang